- De op artificial intelligence (AI) draaiende vraagbaak ChatGPT is voor velen inmiddels onmisbaar. Maar of de software zo toegankelijk blijft, is nog maar de vraag.
- Het kost OpenAI, het bedrijf erachter, immers veel geld om ‘m draaiende te houden.
- Amsterdamse onderzoekers denken een oplossing te hebben gevonden voor de torenhoge energierekening van AI-bedrijven, zo meldt techplatform AG Connect.
- Lees ook: Baas van Google DeepMind voorspelt dat artificial intelligence binnen enkele jaren net zo slim is als de mens
AI-tools als vraagbaak ChatGPT zijn voor velen inmiddels onmisbaar in hun dagelijkse leven. Maar of de software zo toegankelijk blijft, is nog maar de vraag. Het kost bedrijven als OpenAI, de maker van ChatGPT, immers veel geld om de boel draaiende te houden. De chatbot kost het bedrijf naar verluidt zo’n 700.000 dollar per dag.
Dat komt voornamelijk door de energierekening – iets waar Amsterdamse onderzoekers een oplossing voor denken te hebben gevonden, schrijf techplatform AG Connect. ‘Spiking’ neurale netwerken zijn een veelbelovend alternatief voor de energieverslindende neurale netwerken die nu worden gebruikt in AI-tools.
Spiking neurale netwerken bootsen de werking van dierlijke hersenen na. In plaats van continue signaalstromen maken ze gebruik van ‘spikes’, korte pulsen van activiteit. Door informatie bij te werken in individuele neuronen in plaats van alle eerdere informatie te onthouden, kunnen ze leren en complexe taken uitvoeren met minder geheugen, rekenkracht en energie.